Kadınlar Günü Özel

2017
SesVerSus Acapella
Kadınlar Günü Özel
Producer: Oğuz Mutlu Güven
Number of discs: 1

ünya Kadınlar Gününe anlam ve önemine uygun bir potpuri çalışmasını gerçekleştirdik. Bu çalışma 8 Mart Dünya Kadınlar gününün anlamına uygun olması için özenle seçilmiş parçalardan oluşturuldu.

Potpuri İçerisindeki Parçalar:
1-Asiye
2-Hem Okudum Hem Yazdım
3-Ağ Elime Mor Kınalar Yaktılar
4-Arda Boyları
5-Ünzile

Grup, kısa bir süre sonra yedinci video çalışması olan, Neşet Ertaş’a ait olan Bahça Duvarından Aştım isimli çalışmasını daha piyasaya sürdü. 2017 yılından itibaren, iTunes, Spotify gibi dijital platformlarda resmi çalışmalarını yayınlamaya başladılar.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında Çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler. Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başladı. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret…” 8 Mart 1857’de New York’ta tekstil işçisi kadınlar, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle greve çıktı. İşçilere polisin saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından fabrikada çıkan yangında 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Share:
SesVerSus acapella / 0850 888 0 787